За какво са приятелите?

Един приятел, Еленко Еленков, зададе много интересен въпрос във виртуалното пространство: „За какво са приятелите?”.  Сега аз ще споделя с Вас моя отговор, разбира се с любезното съгласие на Еленко. 🙂

Приятелите, приятелите, Еленко, са да запълват света, в който живеем със стойностни неща! Добра дума, усмивка, благодарност, градивна критика, да ти показват грешките, да застанат срещу теб, когато вървиш срещу себе си, да бъдат до теб, когато имаш нужда от човек до себе си, затова са приятелите.

Приятелите са едно много странно явление. Истинските приятели са хората, с които може да направиш „невъзможните” неща с лекота. Истинските приятели ще бъдат верни дори след гроба! Истинските приятели няма да те предадат никога, при никакви обстоятелства! Истинските приятели няма да ти говорят, колко са ти верни и как са ти „приятели”, а през това време да сплетничат, интригантстват и лицемерничат зад гърба ти. Истинските приятели няма да те използват! Истинските приятели няма да те употребяват за запълване на празнотите в психиката си и лекуване на комплексите си. Истинските приятели няма да ти подливат вода, надявайки се да се спънеш и след това да стъпят върху теб и така да получат издигането си (в кариерата, в живота, в социалното положение и т.н.). Истинските приятели ще те погледнат в очите и ще ти кажат, каквото имат да ти казват, без да се притесняват как ще реагираш. Ще го направят, защото вярват в теб и способностите ти. Вярват в себе си и искреността си. Вярват, че истинските неща са ценни. Вярват, че е важно да имаш Човек до себе си, който няма да ти се усмихва и да те пуска по пързалката повтаряйки ти, добре заучените реплики – „Браво, супер, точно така, прав си, леле колко си готин и т.н”.

Истинският приятел не е човекът, който ще дойде да закопаете някой труп. Истинският приятел е човекът, който ще дойде с теб и няма да ти позволи да се стигне до копаенето на труп! Истинският приятел не е човекът, който ще види, че правиш грешка и не искаш да се промениш и ще си тръгне. Истинският приятел е този, който ще остане с теб, дори когато грешиш. Дори когато не си се вслушал в съветите му. Той ще ти помогне да осъзнаеш грешката си, да я поправиш и след това, когато седнете да празнувате ще се радва за теб, колкото ти се радваш, че имаш истински приятел! Истинският приятел ще влезне с теб в огъня и ще излезе с теб от там.

Приятелят, Еленко, е човекът, който може да не виждаш 10 – 20 години, може да не си говорите, може всичко, но ще знаеш, че ти си там някъде за него и той е там някъде за теб! Знаеш, че той ще отнесе тайната ти, каквото и да му коства! Знаеш, че той ще научава недостатъците ти, ще ги разбира и никога няма да ги използва срещу теб! Приятелят никога не би си позволил да говори зад гърба ти! Приятелят винаги ще ти е верен, дори когато забогатееш и го забравиш, или когато обеднееш и нямаш възможност да му се обадиш да го питаш „как си?”.

Приятелят, Еленко, той не пада от небето! Той се заслужава! За да имаш истински приятел, ти трябва да си истински приятел. Истинските хора се събират само с истински хора.

Ако срещнеш „нещо”, което говори много, какъв „човек” е, и какъв не – усмихни му се и си тръгни! Истинските хора са хората, които правят, не тези които говорят!

Ако някой не може да те погледне в очите и да ти каже, това, което говори зад гърба ти – усмихни му се и си тръгни! Истинските хора, могат да изкажат мнението си, виждането си и разбирането си – което е едно за пред всички, не само за пред теб! Истината е една!

Ако срещнеш някой, който си позволи, дори един път, да те излъже, да прояви лицемерие, да те предаде, да те използва, да те продаде, да се остави да бъде платен (под каквато и да е форма) – усмихни му се и си тръгни. Мъдрите хора имат една приказка – „Криво дърво и крив човек не се изправят!”

Истинският приятел е преди всичко истински човек! Той е достоен Човек, с ценности, с принципи, със самосъзнание, с желания, които преследва, с мечти, в които вярва. Приятелят е най-ценното нещо на света! Ако някога осъзнаеш, че имаш такъв около себе си – пази го! Бъди истински приятел за него! Истинско – само с истинско вирее!

.

5 thoughts on “За какво са приятелите?

 1. Страхотно!Много ми допадна.

 2. Konstantin Georgiev

  Благодаря за коментара! 🙂

 3. Popov

  много силни думи, браво

 4. Konstantin Georgiev

  Благодаря, Popov. Радвам се, че са Ви докоснали. 🙂

 5. Диди

  Страхотно! Много неща съм изписала за приятелство и предателство , но като твоето описание не бях срещала до сега. Даже си го преписах за моя фейсбук. Благодаря !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>