По-добре „Не“ от сърце, отколкото „Да“ за печалба

“A ‘No’ uttered from the deepest conviction is better than a ‘Yes’ merely uttered to please, or worse, to avoid trouble.” Mohandas Gandhi

„”Не” изречено с най-дълбока увереност е по-добре от „Да” изречено просто, за да угоди или още по-лошо, за да избегне неприятност.” Мохандас Ганди (Махатма Ганди)

Случвало ли ви се е да кажете „Да”, просто за да ви се махнат от главата или пък, за да не влизате в излишен спор? На мен ми се е случвало. За добро или за лошо чак след това видях и осмислих този цитат. 🙂 За щастие това мое, нежелано „Да” винаги е било в безобидни и не водещи до последствия ситуации.

Понякога, обаче, едно такова „Да” може да е разликата между това дали човек ще изживее живота си или ще бъде пионка в плановете на някой друг. Едно премълчано, искрено „Не”, само и само да не „нарани” нечий чувства може да превърне щастливия живот в нещастно съществуване, предстоящия успех в безкраен неуспех или пък възможността в загуба. Едно изречено „Да”, с единствена цел да ви предпази от временни неприятности, може да ви осигури вечната позиция на страхлив неудачник. Неудачник, не защото нямате качества, а защото не смеете да ги използвате. Човек трябва да има куража да вярва в себе си и способностите си. Трябва да има куража искрено да казва „Да” или „Не”, когато го мисли, и да защитава тази си позиция. Каквито и да са лошите последствия от искреността, те са временни! Искрената и твърда позиция винаги носи успех в дългосрочен план. Доказал го е и Махатма Ганди.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>